7 juni 2018
Door: Preekcommissie ISN
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ ﴿1﴾ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ ﴿2﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿3﴾ تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ ﴿4﴾ سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ﴿5﴾.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ‏: مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Wij zijn verheugd. We naderen Laylat al-Qadr, een exclusieve nacht waarin Allah Zijn gelovige dienaren de kans biedt om vergeven te worden van zonden. Als gelovigen dienen wij alle heilige perioden te zien als een gelegenheid om Allah te smeken voor vergeving.

Beste broeders!
Het einde van de maand Ramaḍān is in zicht. Het volgende Qurʾān-vers laat zien dat de maand Ramaḍān zich onderscheidt van andere maanden: ‘O jullie die geloven! Het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het ook was voorgeschreven aan degenen vóór jullie, zodat jullie wellicht Allah zullen vrezen.’[1] Beste broeders, de openbaring van de Qurʾān is in de maand Ramaḍān begonnen, namelijk tijdens Laylat al-Qadr; een nacht die meer waard is dan duizend maanden.[2] In de volgende overlevering (ḥadīth) heeft de Profeet (vzmh) met klem aanbevolen om die nacht goed te benutten: ‘Deze maand bevat een nacht die waardevoller is dan duizend maanden. Degene van wie de goedheid van deze nacht is ontnomen, is ontnomen van de goedheid van duizend maanden.’[3] Toen ʿᾹʾisha (r.a.) aan de Profeet vroeg welke smeekbede (duʿāʾ) die nacht het beste uitgesproken kan worden, adviseerde de Profeet de volgende formule: اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَر۪يمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنّ۪ي, oftewel: ‘O Allah! U bent de Vergevensgezinde, U houdt van vergeven, dus vergeef mij!’[4]

Beste broeders!
Onze geliefde Profeet (vzmh) heeft ons niet laten weten in welke nacht Laylat al-Qadr exact aanbreekt. Wel heeft hij geadviseerd om de exclusieve nacht Laylat al-Qadr in de oneven nachten van de laatste tien dagen van de Ramaḍān te zoeken.[5] De Profeet zelf bracht de laatste nachten van de Ramaḍān, samen met zijn gezin, intensief in staat van aanbidding (ʿibāda) door, om te kunnen profiteren van de overvloedige zegeningen van die nacht.[6] Aangezien Laylat al-Qadr volgens de sterkste mening in de 27e nacht van de Ramaḍān aanbreekt, is het een gewoonte om met name die nacht met extra aanbiddingen (ʿibāda) door te brengen. Omdat het niet precies bekend is wanneer Laylat al-Qadr aanbreekt, betekent dat dat we élke nacht van de Ramaḍān moeten beschouwen als Laylat al-Qadr. De uitdrukking ‘Beschouw elke nacht als Laylat al-Qadr, en beschouw elke bezoeker als Khiḍr[7]verwoordt dit heel treffend.

Beste broeders!
Dat Laylat al-Qadr meer waard is dan duizend maanden betekent dat die ene nacht net zo veel waard is als een heel mensenleven. De reden dat die nacht zo speciaal is, is dat de openbaring van de Qurʾān in die nacht is gestart. Dit wijst er ook op dat het opbouwen van een band met de Qurʾān van wezenlijk belang is. De vruchtbare dagen waar we ons nu in bevinden en de Laylat al-Qadr dienen we niet alleen voor onszelf te benutten, maar ook voor anderen. Daarom moeten we ook veelvuldig smeekbeden (duʿāʾ) uitspreken voor onze familieleden en smeken voor voorspoed voor de gehele mensheid.

Beste broeders!
Aanstaande zondagavond zullen we Laylat al-Qadr herdenken. Laten we die nacht doorbrengen met het tarāwīḥ-gebed, met het wensen van vrede en zegeningen voor de Profeet, met smeekbeden (duʿāʾ) en met Qurʾān-recitatie. Laten we, ten behoeve van de onderdrukten en de behoeftigen over de gehele wereld, financiële steun geven aan de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Weet dat zakāt, liefdadigheidsgeld (ṣadaqa al-fiṭr) en aalmoezen (ṣadaqa) extra worden beloond tijdens deze heilige dagen. Wat je nu uitgeeft, krijg je morgen in veelvoud terug. Oog hebben voor behoeftigen is een humanitaire taak voor elke gelovige (muʾmin). Wij smeken Allah dat Laylat al-Qadr veel goedheid zal brengen voor ons en voor de hele islamitische wereld. Wij smeken Allah om ons het Ramadanfeest te doen bereiken.

Redactie & vertaling: drs. Ahmed Bulut
Islamitische Stichting Nederland

Bronnenlijst:
[1] Al-Baqara, 2: 183.
[2] Al-Qadr, 97: 1-5.
[3] Al-Nasāʾī, Ṣiyām, 5.
[4] Al-Tirmidhī, Daʿwat, 84.
[5] Al-Bukhārī, Faḍl al-Laylat al-Qadr, 2.
[6] Al-Tirmidhī, Ṣawm, 81.
[7] Khiḍr: een legendarische en zeer wijze en rechtschapen dienaar van Allah.