6 juni 2018
Door: Tayfun Arslan

De afgelopen jaren viel de maand Ramadan in de zomer, dit jaar in de lente. Ondanks dat het wat minder warm is dan vorig jaar, hunkeren vele moslims ook dit jaar in de maand Ramadan om weer te vasten in de winter, onachtzaam over wat ze eigenlijk mislopen, en dat is het volgende:

Ten eerste zorgt het geklaag over het weer in de maand Ramadan ervoor dat je beloning voor het vasten afneemt. Iemand die moeilijkheden heeft met het vasten, maar tevreden is met de omstandigheden waarin zijn Heer hem heeft geplaatst, zal veel meer beloning ontvangen dan degenen die klagen over de omstandigheden waarin hij is geplaatst.

De Profeet (vrede zij met hem) heeft het volgende hierover gezegd:

“De meest waardevolle entiteiten zijn een tong die Allah aanhoudend gedenkt, een hart dat Allah aanbidt in dankbaarheid voor Zijn gunsten en een vrouw die zijn man in zijn geloof ondersteunt.”

Proficiat als je behoort tot de mensen die vasten in deze heilige maand in dankbaarheid voor de gunsten van Allah. Dit betekent namelijk dat je een van de meest waardevolle entiteit in je bezit hebt.

Ten tweede is het een grote gunst van Allah dat we mogen vasten in de zomer, omdat men in de zomer meer dorst en honger zal ervaren dan in andere tijden. En de mensen die het meest dorst en honger zullen ervaren in deze wereld, zijn de mensen die in het Hiernamaals het minste dorst en honger zullen ervaren. De duur tot de berechting in het Hiernamaals zal 50.000 jaar duren. Als men niet begunstigd is met het drinken van het water van de fontein waarvan de profeet Muhammad (vrede zij met hem) het zal uitdelen, dan zal een persoon dus dorst en honger ervaren van iemand die 50.000 jaar niet heeft gegeten en gedronken. Het enige verschil is dat men in het Hiernamaals niet komt te overlijden.

Daarom is het belangrijk om te beseffen dat het vasten in tijden van zomers weer een grotere en waardevollere gunst is dan vasten in de winter.

En Allah weet het beste.